___________________________________________________________________________

 

Ungdomsföreningen hyr ut Högåsa för festevenemang eller andra tillställningar.

 

Prislista för hyrning av Högåsa fr.o.m. 1.1.2015

 

Hela lokalen fre. kl. 18.00- söndagen kl. 12.00   

220 € icke medlem (städning ingår i priset)

150 € medlem (städning ingår i priset)

 

Hela lokalen lör. 12.00- söndagen kl. 12.00  

190 € (städning ingår i priset)

 

Hela lokalen 1 dag , tillställningen slutar kl. 18.00

130 € ( städning ingår i priset)

 

Stora salen 20 €/timme

 

Lilla salen 10 €/timme 

 

Köket 10 €/timme

 

 

 

Nuorisoseura vuokraa Högåsan juhla- tai muihin tilaisuuksiin. Hinnat:

Vuokrahinnasto alkaen 1.1.2015

 

Koko nuorisoseuran talo pe 18.00 - su 12.00  

220 € ei jäseniltä ja 150 € jäseniltä (siivous sisältyy hintaan)

 

Koko nuorisoseuran talo la 12.00 - su 12.00 190 € (siivous sisältyy hintaan)

 

Koko nuorisoseuran talo , tilaisuus päättyy klo. 18.00

130 € ( siivous sisältyy hintaan)

 

Suuri sali 20 €/ tunti

 

Pieni sali 10 €/ tunti

 

Keittiö 10 €/tunti

 

Förfrågningar/ beställningar- Kyselyt/varaukset  tel:/puh 0400-815 729

 

____________________________________________________________________________

                                                                                                                                                             Pojo Ungdomsförening rf har vid sitt höstmöte tillsatt följande styrelse för verksamhetsåret 2015:

Christel Lindholm, ordförande                                                                                                                                                     

medlemmar
Henrika Ekman,Maria Gustaffsson, Carita Lindblom, Tommy Strandström,
Karita Saranen- Ekström, Tom Sundström, Siv Sjöman, Matias Vuorio

 

 

Föreningens historia

Ur Föreningen på Hälleberget. Pojo Ungdomsförening 1896-1996 av Mikael Korhonen.

Folkskolelärare Hanna Gardberg skrev i maj 1896 till Arvid Mörne: "Ungdomsföreningen,Ert skötebarn, är så lifaktigt, som man kan önska. Ungdomen brukar säga att dess grundläggare byggt den på hälleberget och den kommer att stå"

Pojo Ungdomsförening, som grundades i samband med en folkhögskolekurs i februari nämnda år av Mörne och Albert Lilius, är fortfarande en livskraftig förening.

Föreningens historik, presenterar olika verksamhetsformer från grundningsskedet till våra dagar: sång och musik, folkdans, teater,bibliotek,idrott och gymnastik,fotografering, motorsport,  schack, luftgevärsskytte,bingo mm.Därtill behandlas ingående föreningens tillkomst,funktionärer samt ekonomi.

_______________________________________________________________________________________________

POJOREVYN 2015

 

Pojo ungdomsförening tackar! Nästan 1000 personer såg vår revy.

 

 

YLE VEGA om POJOREVYN

Så var det dags för en ny revy i Pojo igen. Pojo först - Pohja ensin är namnet på årets revy och man behandlar inte bara händelser med Pojoanknytning - Pålkkasviinen från Karis och Eklöven från Ekenäs får också lite plats.

Pojorevyn 2015

 

Pojo ungdomsförening är tillbaka med en ny revy. Årets revy är uppbyggd precis som de två tidigare som visades 2011 och 2013. Revyn består av en samling sketcher som behandlar olika aktuella frågor.

De lokala frågorna handlar bland annat om den lokala servicen och Pojos identitet i stora Raseborg.

- Vi behandlar inte skismerna mellan stadsdelarna lika mycket som till exempel 2011, säger Håkan Ekström och tillägger att man istället behandlar relationen mellan supportrarna Pålkkasviinen från Karis och Eklöven från Ekenäs.

Haglund och Soini till Kreml

Det nationella och internationella innehållet i revyn står försvarsminister Carl Haglund och Timo Soini för. I revyn åker de två politikerna till Kreml för att reda ut Rysslands flygningar i finländskt territorium.

Premiär blir det lördagen den 17 januari på Högåsa i Pojo. Revyn spelas varje lördag och söndag fram till den 15 februari.

 

Tina Sundbäck

Emelie Lindholm och hunden Laser

Kenneth Lindholm

Västra Nyland om vår revy

Revy om pengar och teknik i Pojo

 

Fjorton personer och en hund repeterar inför premiären på en ny Pojorevy, Pohja ensin – Pojo först.

Pockande pip ljuder här och där i Högåsas festsal. Det är både ljudeffekter och Ros-Marie Westerlunds telefon som låter.

Westerlund fyller år denna söndag och gratulations-sms piper till i hennes mobil.

Dessutom meddelar en skådespelare att hon är sen till repetitionen.

Om en månad har Pojo uf:s revy "Pohja ensin – Pojo först" premiär och Westerlund är smått nervös. Alla bitar har ännu inte fallit på plats.

Från missnöje till paddor

Pojo uf började med revy för fyra år sedan. Den gången var drivkraften missnöje med Pojos sits i den nya kommunen Raseborg.

Nu är temat pengar och teknik.

– Revyn kommer att handla om moderna grejor. Paddor, smarttelefoner och det som styr världen, money money ..., säger Westerlund.

Teknik är aktuellt, kyrkbyns två skolor var de första lågstadier i kommunen som började använda pekplattor i undervisningen.

Tidigare år har Pojo kommunhus varit ett kärt ämne att driva med. I och med kommunsammanslagningen blev det överflödigt och var länge till salu. I år fick det en ny ägare, men än står det tomt. Kommunhuset finns med i revyn också den här gången, nu som front-office.

Unga och gamla

Revygänget består både av gamla garvade deltagare och helt nya förmågor. Unge Filip Vuorio hör till den senare gruppen. Han ska bland annat spela polis och huligan.

En annan nykomling är labradoren Laser. Han tassar glatt omkring på scenen tillsammans med matte Emme Lindholm.

Laser skulle skolas till assistenthund på Brusaby. På grund av öronproblem kunde han inte bli det. I stället blev han Lindholms hund.

– Så lydig. Den bästa skådespelaren jag haft, kommenterar Westerlund.

Till de mera rutinerade deltagarna hör Kenneth Lindholm och Fredrika Åkerö. Hon ska vara både karriärkvinna och hiphopare.

Tidigare år har Jens Rosenqvist stått för musik. Den här gången är det Anna-Matilda Rosendal som musicerar. Hon både sjunger och spelar gitarr.

Sista gången?

Detta är den sjätte revyn Ros-Marie "Rosie" Westerlund sätter upp i Västnyland. Hon konstaterar att hon skrivit så många att hon börjar bli orolig för att upprepa sig.

– Men sedan behöver man bara läsa en dagstidning så får man uppslag. Dem skriver jag genast ner, med blyertspenna.

Westerlund har faktiskt hotat med att det här får bli hennes sista revy. I november utsågs hon till Årets ungdom av Nylands svenska ungdomsförbund. Det värmde. Samtidigt kunde utmärkelsen vara en lämplig avslutning på hennes ungdomsarbete.

– Min dotter skojade att jag skulle sluta på toppen. Men mina barn är glada över att jag har något att göra, så att jag inte fastnar hemma vid köksbordet.

 

 

Fredrika Åkerö och Mathias Vuorio

 

POJOREVYN 2013

POJO UNGDOMSFÖRENING TACKAR! ÖVER TUSEN PERSONER SÅG VÅR REVY!

 

 

 

Lindholm, Wickström & Karell har varmt

 


En Sjöman kopplar av

 

YLE om vår revy!

http://svenska.yle.fi/artikel/2013/04/02/ny-tv-kanal-ser-dagens-ljus-i-pojorevyn

Revyn Varit och Farit tar upp Pojobornas frustration över att servicen försvinner från byn. Bland annat ventileras åsikterna i en nygrundad tv-kanal i det gamla kommunhuset.

Hösten och våren har varit såpass turbulent att det inte har varit något problem att hitta innehåll till revyn, säger Rosie Westerlund, som regisserar och står för merparten av innehållet i revyn.
- Det gamla ordspråket säger att Gud har glömt och fan har förskjutit. Ungefär så är det här i Pojo när man gick med i Raseborg. Allt plockas ju bort härifrån, säger hon.

Därför handlar revyn mycket om att lyfta fram Pojo. Både Raseborgspolitiker och Pojobor känner igen sig och bland annat gestaltas den nygrundade byaföreningen av ett gäng bekanta dvärgar som både nyser och glömmer.

Flera byar borde sätta upp revyer

Kennet Lindholm spelar bland annat skjutjärnsjournalist i på den nygrundade tv-kanalen och han tycker att revyn har en viktig funktion.
- Den får liv i ungdomsföreningens lokal Högåsa och jag tycker att flera byar borde sätta upp revyer för det är ju alltid lika roligt att komma och se på dem, säger han.

Viktigt med svensk verksamhet

Också Siv Sjöman, som är styrelsemedlem i Pojo Ungdomsförening tycker att det är viktigt att det händer något på svenska i byn. För två år sedan beslöt ungdomsföreningen att sätta upp en revy efter en lång paus och nu är det alltså dags igen.

- Jag tror att många Pojoborna värdesätter det att vi sätter upp en revy, säger hon. Och så vill vi att det ska hända också något kulturellt här.

Viktigast att underhålla

En av de 17 som står på scenen är Fredrika Åkerö, som oftast hörs och syns i sin roll som politiker i stadsfullmäktige. En roll som hon för övrigt bland annat också spelar i revyn - i alla fall nästan.
- I revyn är det regissören som bestämmer, säger hon och tror inte att folk kommer att ha problem med att skilja hennes rollfigur från hennes riktiga jag.
- För mej är det i alla fall helt klart att det är en revy och vår främsta uppgift är att underhålla, säger hon.

Pojorevyn Varit och Farit har premiär 6 april på Högåsa och den spelas tio gånger.

 

Sjöman, Karell och Lind i Ding-Dong

 

 

 

POJOREVYN 2011

 

PRESS & RECENSIONER

 

Hemvävt och genuint i Högåsa
Många korta sketcher varvade med sång och musik passerar revy i Pojo Pohjassa där den lokala identiteten är i högsätet.

Åtminstone i fråga om två inslag i Pojo ungdomsförenings revy Pojo Pohjassa har VN äran att utgöra inspirationskälla: Disco på Affes, där en "klimakteriekärring" är i farten och ett maratonlopp till Hangö med två stycken flåsande Westerlundare, en präst och en redaktör.
Rosie Westerlund, som i samarbete med övriga revymakare satt ihop texterna, uppger att det "genast nappade" när hon i VN läste Benjamin Knopmans egotrippande reportage av juldagsfirandet på Affes. På motsvarande sätt har övriga texter sin inspiration i lokala händelser. Den som inte tillräckligt noggrant följer med dessa, kanske går miste om några knorrar i sketcherna.
Men det är precis som det ska vara. För roligheterna uppstår strängt taget inte alltid av texterna i sig, utan sättet de serveras på. När de som agerar på scenen själva har roligt, njuter också publiken.

Att ha skoj
Och för det mesta såg revyskådisarna på premiären i lördags ut att njuta, inte minst killarna Janne Karell, Kenneth Lindholm och Tobias Sjöman samt Henrik Wickström som stack ut med sin tydliga artikulation, passande just för de rollfigurer han iklädde. Och Bojan Lind skördade applåder som en figur hon även tidigare gestaltat i revysammanhang. Emilia Ekström bidrog bland annat med skön sång, vilket gav trevlig omväxling till det allmänna kraxandet!
Roligt att Pojo uf fått med så många unga som med sin blotta närvaro skapar en familjär stämning. Alla gjorde väl ifrån sig, och man fick känslan att ett väl sammansatt gäng uppstått under övningarna.

Platser och identitet
Även om många av de medverkade inte ens är hemma från Pojo, är revyn ägnad att stärka den lokala identiteten. Dels får man chans att sjunga ut om känslan att vara åsidosatt i Raseborg och dels nämns bekanta kära platser som Kasberget och Gumnäs och svängarna kring brandkårshuset och kommunhuset. I vilka andra sammanhang skulle dessa platser vara viktiga om inte i en lokal revy?
I revysammanhang är det egentligen fåniga saker som framstår som roliga. När "vanliga Pojobor" tar till sig hippies och trädkramare på Faces i Gumnäs kan man inte låta bli att fnittra bara för att det är så slattrigt, även om sketchen i sig är av det banala slaget.
Mera ska inte yppas om innehållet som läsarna förhoppningsvis i stället tar del av på de föreställningar som återstår. En stor del av behållningen består även i den absolut hemvävda och genuina stämningen.

Marit Lundström i Västra Nyland 29.3


________________________________________

Premiär för Pojorevy
För första gången någonsin gör Pojo uf en revy. ”Pojo Pohjassa” ska den heta – och inspirationen kommer sig av känslan att Pojo är åsidosatt i Raseborg.

Inom Pojo ungdomsförening har man de facto aldrig spelar revy tidigare.
– Det har diskuterats många gånger men alltid blivit nedskjutet, berättar Tommy Strandström som är ordförande i föreningen.
Teater av annat slag än revy var senast aktuellt år 1964. Siv Sjöman, som nu ska delta i revyn, var med också då.
– Jag var sexton år och spelade tillsammans med alla de gamla gubbarna... de är alla döda nu. Men faktiskt är det första gången det blir revy, berättar hon.

Åsidosatta
– Vi var ett litet gäng som talade ihop oss om det här. Revy är en ungdomsföreningstradition och vi vill hålla liv i föreningen. Nu när Pojo är med i Raseborg har vi ännu större orsak att göra det, säger Strandström.
De omkring tio personer som samlats i Högåsa för att öva till revyn är eniga om att Pojo blivit styvmoderligt behandlat i den nya kommunen. Och att det finns en lokal stolthet och identitet som är värd att måna om.
– Vi har blivit så åsidosatta i Raseborg att det gäller att hålla andan uppe! säger Tommy Strandström.
Idén till revy fördes fram av Ann Fransberg-Höglander men det var när Rosie Westerlund gick med på att regissera och hålla i trådarna som man på allvar började tro på projektet. Premiär blir det den 26 mars.

Två språk
”Pojo Pohjassa” är det tvetydiga och samtidigt tvåspråkiga namnet på revyn.
– Det är ju ett bra namn när vi är så här nere i bottnen i Raseborg! säger Rosie Westerlund om den flerspråkiga revyn. Det ska bli svenska, finska, lite engelska – och åtminstone ett ord ryska. Starten sker i Håfors, säger Rosie och drar på å:et.
– Sen tar vi tåget till Karis – men fortsätter kanske till Hangö, vi får se. Vi åker via Ekenäs och handlar och så blir det disco på Affes i Karis. Vad vi riktigt ska skriva om styret i Raseborg är svårt att säga när man inte hör något därifrån, det är ju bara munskavlen som gäller, säger Rosie som satt ihop texterna som flera personer gjort utkast till.

Många förmågor
Många kända förmågor ska medverka, till exempel Grand Old Lady från Karis Bojan Lind och Jan Karell som har mycket erfarenhet från Raseborgsscenen, för att nämna några. Jens Rosenqvist kallas gängets kapellmästare, han studerar musik i Lärkkulla och ska spela dragspel och piano i revyn. Oscar Nyholm, känd från ungdomsbandet Black White Boys, ska bidra med gitarrspel. Några nya namn är Henrik Wickström som ska agera på scenen, Erika Ehrström som skrivit en sånglåt och yngsta skådisen, nioåriga Frida Strandström.
– Och flera till. Jag har fått med av mina ungdomar, säger Rosie med hänvisning till Mbi-teaterklubben som hon leder.

Marit Lundström i Västra Nyland 24.2

 

 


________________________________________

Snart premiär för Pojo pohjassa
Den 26 mars är det premiärdags för Pojo ungdomsförenings revysatsning Pojo pohjassa. Revyn är föreningens första någonsin.

I regispakarna håller Rosie Westerlund som också är kvinnan bakom texten.
- Till stora delar, jo. Men sen har vi ju idéat tillsammans och hämtat inspiration från olika håll. Lokalpolitik finns med och rikspolitik och frågan om varför Pojo blivit åsidosatt i den nya staden Raseborg, funderar Rosie.

 

Bingo 40 år på Högåsa

Pojo Ungdomsförening har arrangerat bingokvällar i över 40 års tid. Bingojubileum arrangerades 5.2.2009.

 


 

Pojo UF - en medlem av Västnyländska Ungdomsringen VNUR - 2019